torsdag 11 augusti 2011

En delikatess från Öland - Lufsa!





Jag är en Ölandstjej, född i Borgholm i slutet av 60-talet. Alla mina somrar har jag varit på Öland, ibland längre perioder, ibland bara dagsbesök. Älskar ön och skulle gärna vilja ha ett sommarställe där. Kanske blir det av när jag blir pensionär!!!!

Kroppkakor är ju Ölands nationalrätt och det brukar vi laga ibland. Har ni inte smakat det måste ni testa. Det är jättegott!

Något annat som också är gott och som nästan är detsamma som kroppkakor, men mycket enklare att göra, är lufsa. L blev sugen på detta häromdagen och tog köket i besittning, vilket han gärna fick!     


Är ni intresserade av att provsmaka, kommer receptet här:

(8 personer)
15 stora potatisar
5 dl mjölk
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 kg rimmat fläsk

Riv  råa potatisarna. Vispa mjölk, ägg och mjöl till en smet som blandas med den rivna potatisen. Häll smeten i en smord mjölad långpanna. Stek fläsket i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg ovanpå. Grädda i ugn, 225 grader i cirka en timma. Servera med lingonsylt. Till lufsa är det godast att dricka kall mjölk.

Mums!


6 kommentarer:

  1. Låter gott, ska jag prova!/Christina

    SvaraRadera
  2. Måste prova detta, det låter jättegott!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Det låter gott, måste prova detta...
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  4. Mycket har jag smakat men aldrig lufsa! Måste prova, tack för receptet på rätten med ett så härligt namn!

    Trevlig helg!
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  5. Mmmm...va gott! Det där ska jag testa. Kanske redan idag.
    Ha en bra vecka! Kram Åsa.

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att skriva några rader....